Project Description

HOPEDENE HOUSE

ALLEN VALLEY

A new build eco house made from Structural Insulated Panels (SIPs) with panoramic views across the Northumberland countryside. The home takes the form of three pitched-roof structures organised as a horseshoe, crating a private walled garden in the centre.

Living spaces are spread across the building’s frontage to address key views south. The sloped landscape of the valley is characterised by rocky outcrops, standing boulders and isolated stone buildings.

The building is intentionally sunken into the ground and features deep stone walls to provide another stone presence in the landscape.

The house will achieve near Passive House standards, powered by ground source heat pumps and air heat recovery systems contained in the hub.

Status

Planning Permission – Autumn 2016

Size

350m²

Type

Residential New Build

Client

Private Client

Back to Projects